DRUŠTVO ZA ZDRUŽENE NARODE ZA SLOVENIJO

vas vabi na okroglo mizo

»KONFLIKT V MALIJU«,

ki bo potekala v četrtek, 16. maja 2013, ob 16. uri na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 21.

Mali je bil francoska kolonija do leta 1960. Prve demokratične volitve v državi so izvedli leta 1992, oblast pa se je ves čas spopadala z uporom puščavskih Tuaregov na severu države. Že od začetka januarja 2012 se številne skupine borijo za prevlado na severnem delu države, marca lani pa je z državnim udarom oblast prevzela vojska. Sever Malija je bil sprva v rokah Tuaregov, ki so jih pregnale skrajne islamske skupine. Oboji so sicer sprva naznanili uveljavitev sporazuma, po katerem bi ustanovili islamsko republiko Azawad, a so ga Tuaregi pozneje preklicali, ker bi v republiki vladalo šeriatsko pravo. Spopadi se nadaljujejo, Evropska unija je v Mali napotila misijo, o konfliktu in intervenciji pa razpravlja tudi Varnostni svet Združenih narodov.

Na okrogli mizi bomo razpravljali o poteku samega konflikta, pregledali normativni okvir in odziv mednarodne skupnosti na konflikt ter se dotaknili ogroženosti bogate naravne in kulturne dediščine v Maliju.

Na okrogli mizi bodo spregovorili:

       dr. Bojko Bučar, dekan Fakultete za družbene vede in predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo,

       g. Ibrahim Nouhoum, direktor Afriškega foruma,

      ga. Špela Spanžel, v. d. direktorice Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo in članica Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Okroglo mizo bo vodil dr. Žiga Vodovnik, izredni profesor na Katedri za teoretsko analitsko politologijo Fakultete za družbene vede.

Okrogla miza bo potekala v angleškem jeziku.

 

Vljudno vabljeni!

Prof. dr. Bojko Bučar,

predsednik Društva za Združene narode

za Slovenijo