Vir / Avtor:  Aljaž Vrabec

Prvaki afriškega prvenstva so postali nogometaši Nigerije, ki so v finalu z 1:0 premagali Burkina Faso. Finale si je v Ljubljani skupaj ogledalo več Afričanov, ki živijo v Sloveniji. Tretje mesto je osvojil Mali, ki je s 3:1 ugnal Gano.

Zadnja tekma afriškega prvenstva je v znanem ljubljanskem hostlu zbrala širšo družbo privržencev afriškega nogometa. Med približno petdesetimi ljudmi so bili najštevilnejši člani Društva Nigerijcev v Sloveniji, prišlo pa je še nekaj drugih Afričanov, ki živijo v Sloveniji. Medse so povabili tudi selektorja slovenske mlade reprezentance Tomaža Kavčiča in generalnega sekretarja Nogometne zveze Slovenije Aleša Zavrla.

Organizator dogodka je bil Ibrahim Nouhoum, ki prihaja iz Malija, v Sloveniji pa živi že več kot trideset let. »Vsi navzoči so se dobro ujeli in uživali v finalu. Strinjali smo se, da je Nigerija zasluženo zmagala. Tekmo je odločil Sunday Mba, ki je zabil edini gol, pa tudi sicer je imela Nigerija več priložnosti,« je dejal Nouhoum.

Že lani je bilo na afriškem prvenstvu veliko presenečenj, ko je naslov osvojila Zambija, enak trend se je nadaljeval letos. »Največje presenečenje so pripravili nogometaši Burkina Fasa, ki so prvič prišli v finale. Vse so presenetili tudi igralci Zelenortskih otokov, ki so se uvrstili v četrtfinale, čeprav so prvič igrali na afriškem prvenstvu,« je povedal Nouhoum.

Kljub temu da v Evropi potekajo vse nogometne lige, so se praktično vsi afriški nogometaši odločili, da za mesec dni zapustijo svoj klub in igrajo na afriškem prvenstvu. »Za igralce je ugodno, saj lahko na tak način pridejo domov. Afriške reprezentance nikoli nimajo težav s sestavljanjem enajsterice, tudi naboj igralcev je velik,« je razložil naš sogovornik. Izpostavil je najboljše posameznike letošnjega prvenstva: »Nase je opozoril Nigerijec Emmanuel Emenike, tudi Jonathan Pitroipa iz Burkina Fasa je bil izvrsten. Tu je še Seydouja Keitaja, ki je praktično sam popeljal Mali do tretjega mesta.«

695447

Nogomet je v Afriki več kot samo šport. Poleg rekreacije predstavlja napredek na družbeni lestvici, hkrati pa je tudi zasilni izhod iz revščine. »Nogomet je znak prebujenja. Ko je Kamerun na svetovnem prvenstvu leta 1982 igral neodločeno z Italijo, ki je bila nato svetovni prvak, se je vsa Afrika začela resno ukvarjati s tem športom. Z nogometom se Afrika promovira, saj je marsikatera afriška država znana po nogometu in ne več samo po lakoti. Zdaj so se temu pridružili še Zelenortski otoki, ki imajo samo pol milijona prebivalcev,« je povedal Ibrahim Nouhoum.

Ko igrajo afriške reprezentance, je posebno vzdušje tudi na tribunah. Nouhoum meni: »Nogomet je nosilec miru, saj nas povezuje. Je naš šport. Mi navijamo in ne razbijamo. Ponosen sem, saj na tribunah vidimo bobne, barve, dekleta in fante, ki plešejo. Nogomet je čustven izliv. Vsi igramo nogomet in se ga veselimo. Nogomet promovira smisel Afrike, saj združuje kulturo, ples in glasbo.«