Ljubljana, 18. maj 2012 –  Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in državni sekretar MZZ dr. Božo Cerar sta sodelovala na konferenci, ki jo je ob Dnevu Afrike organiziral Klub slovenskih veleposlanikov v sodelovanju z MZZ, zavodom Afriški forum in Mednarodnim centrom za promocijo javnih podjetij (ICPE). Namen konference je bil krepitev vsestranskih odnosov Slovenije z državami Afrike. Častni pokrovitelj posveta je bil predsednik republike dr. Danilo Türk, sodelovali so tudi nekateri veleposlaniki afriških držav v Sloveniji.

 

Zunanji minister Erjavec je orisal dosedanje dosežke in prihodnje težnje Slovenije pri razvoju političnih in diplomatskih odnosov z državami Afrike ter se zavzel za tesnejše sodelovanje Slovenije z Afriko. Spomnil je tudi na pomembno gospodarsko vlogo črne celine, ki je eden izmed najbolj obetavnih svetovnih trgov. Ob tem je izpostavil, da se šest od desetih najhitreje rastočih gospodarstev sveta nahaja ravno v Afriki.
Tudi predsednik države dr. Danilo Türk je dejal, da se mora Slovenija tesneje povezovati z afriškimi in drugimi državami na svetovni ravni. Ob tem je poudaril, da moramo svet pri tem razumeti. Zato bi morala Slovenija narediti več, da bi bolje razumela afriško celino. Predsednik je še opozoril na gospodarske interese Slovenije v afriških državah, ki bi jih morali intenzivneje zasledovati.
Državni sekretar MZZ dr. Božo Cerar je predstavil humanitarno in razvojno pomoč Slovenije in EU državam Afrike.
Med govorci na dogodku ob dnevu Afrike, ki obeležuje 49. obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti ter 10. obletnico njenega preoblikovanja v Afriško unijo, so bili tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, odposlanec predsednika komisije Afriške unije Ajay Kumar Bramdeo in veleposlaniki nekaterih afriških držav, med njimi Egipta, Tunizije in Nigerije.

 

images

Predsednik Slovenije dr. Danilo Turk in Ibrahim Nouhoum, direktor zavoda Mednarodni afriški forum.

 

Vir: http://www.mzz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/141/30666/