Številni teroristični napadi pretresajo Nigerijo, toda prebivalci te države zagotavljajo, da je večji del Nigerije varen. K boljšemu vzdušju med ljudmi pripomore tudi nogomet.

(Foto: Jaka Gasar)
V ponedeljek je bilo na severu Nigerije v oboroženih napadih ubitih 38 ljudi, med njimi ženske in otroci. V približno istem času je bilo ugrabljenih 91 otrok. Od tega 60 deklic in 31 dečkov. In to potem, ko še vedno odmeva novica o ugrabitvi 276 deklic sredi aprila. Vmes je bilo v Nigeriji ubitih ali ugrabljenih še na desetine drugih ljudi. Denimo prejšnji teden je na javnem ogledu tekme Brazilija – Mehika podtaknjena bomba vzela 21 življenj. Osem mrtvih je bilo tudi ob eksploziji bombe v šoli v mestu Kano. Vse to se je zgodilo v zadnjih dveh tednih, odkar traja nogometno svetovno prvenstvo, kjer bo Nigerija verjetno edina afriška reprezentanca v izločilnih dvobojih.

Le strahopetneži se spravijo nad ženske in otroke

»Boleče je, ko pomisliš, kaj vse se dogaja v državi, ki hoče rasti in napredovati. Naš narod trpi,« je s težkim glasom povedal Kingsley Madueke, član nigerijske skupnosti, ki živi v Sloveniji. »Nigerija je največje gospodarstvo v zahodni Afriki, kar je pozitiven znak. Problem je v političnem sistemu, ki je zelo koruptiven. Sedanji predsednik Goodluck Jonathan se trudi, da bi uničil korupcijo, toda obstaja veliko opozicijskih skupin, ki ga skušajo odstraniti. Prejšnja oblast je prihajala s severa država, Goodluck Jonathan pa je z vzhoda, zato je proti njemu usmerjenih veliko sabotaž, da bi ga spodnesle,« je razložil Madueke. »Ena od opozicijskih skupin je tudi teroristična skupina Boko Haram. Kljub temu je večji del države miren, predvsem zahod in vzhod. Nemiri so na severu države, toda še vedno je to problem celotne Nigerije.«

Teroristična organizacija Boko Haram stoji za večino krvavih dejanj v Nigeriji, tudi za ugrabitvijo več kot 250 deklic sredi aprila. »To je politična skupina, ki skuša s terorizmom spodnesti sedanjo oblast. Njihova dejanja so nehumana. Le strahopetneži se spravijo na lahke tarče, kot so ženske in otroci,« je povedal Madueke. »Vsi molimo, da bi našli in rešili deklice. To je boleča stvar, zaradi katere trpi vsak human človek. Svoj glas podpore reševalni akciji so dali vsi znani Nigerijci. Športniki, umetniki, zdravniki… Gre za oznako, ki je na svetovnem spletu zelo razširjena in se imenuje ‘pripeljite nazaj naša dekleta’.«

Nogomet in glasba navdih ljudi

Pomembno vlogo pri dvigu družbene samozavesti ima te dni v Nigeriji nogomet. »Ravno zaradi dogodkov v zadnjih mesecih upamo, da bo naša reprezentanca na svetovnem prvenstvu čim boljša. Bolj ko bo uspešna, bolj bomo veseli in povezani. Nigerija je država, ki ljubi nogomet in mir. Imamo nekaj ljudi, ki hočejo zaradi lastnih interesov uničiti vlado, toda so le kaplja v morju. Sedanja nigerijska reprezentanca ima možnosti, da doseže najboljši afriški uspeh na svetovnih prvenstvih,« je prepričan Madueke.

Nigerija ima skoraj 180 milijonov ljudi, zato je v državi precej različnih vzornikov. »Tudi umetnost zelo navdušuje naše ljudi, predvsem glasba. Imamo veliko revnih ljudi, ki upajo, da bodo prek nogometa in umetnosti rešili svoj status in preskrbeli družine, a redki imajo toliko sreče.«

Dobre in slabe

V Sloveniji trenutno živi od 40 do 60 Nigerijcev. »Težko je povedati natančno število, saj ljudje kar naprej prihajajo in odhajajo. Toda od Afričanov je v Sloveniji zagotovo največ Nigerijcev,« je rekel Madueke, ki v Sloveniji živi enajst let, kruh pa si služi z različnimi opravili. Med drugim je trener nogometne ekipe Afričanov, ki živijo v Sloveniji. »Povsod najdeš dobre in slabe stvari, kar velja tudi za Slovenijo,« je dodal, medtem ko je s skupinico rojakov spremljal tekmo med Nigerijo in Argentino. Druženje je organiziral Afriški forum, ki skrbi za promocijo afriških držav v Sloveniji. Poleg predstave nigerijske reprezentance je bil tema pogovora tudi Luis Suarez in njegovo grizenje nasprotnikov. Vsi prisotni so bili enotni, da bi moral urugvajski napadalec dobiti nekajmesečno prepoved igranja, zraven pa bi moral obvezno obiskati še psihiatra.

Brez povabila v Nigerijo ni šlo, čeprav slovensko ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja v Nigerijo, ki niso nujna. »Veliko je slabe propagande. Ko sem pred časom potoval iz Nigerije nazaj v Evropo, je bilo na letalu vsaj 70 odstotkov belcev… Škoti, Angleži, Nemci… V Lagosu je povsem mirno. Če prideš v miru, boš tudi odšel v miru. Če iščeš težave, pa jih boš našel tudi v Sloveniji. V Nigeriji je nevarno le na severu države. Drugod ni težav, še posebno, če poznaš kakšnega zanesljivega domačina,« je zatrdil Madueke pred zadnjim stiskom roke.