Vir / Avtor:  Dejan Žerdin, STA

Ljubljana, Bamaku, Bruselj –  Francoski zunanji minister Laurent Fabius je včeraj sporočil, da bo intervencija proti islamističnim upornikom v afriški državi Mali trajala »nekaj tednov«. Francoska letala so včeraj bombardirala mesto Gao v vzhodnem delu Malija, francoske čete pa v državi, ki jo poskušajo prevzeti skrajni islamisti, posredujejo že od petka.

Ibrahim Nouhoum (Foto: Luka Cjuha)

Minister Fabius je za francoske medije zanikal kakršno koli povezavo akcije v Maliju z podaljšano misijo v Afganistanu, piše BBC. »Kasneje lahko v državi sodelujemo kot pomožne sile, nikakor pa nimamo namena ostati dlje časa,« je povedal in dodal, da v kolikor Francija šibki malijski vojski ne bi pomagala z intervencijo, bi skrajni islamisti lahko prodrli tudi do glavnega mesta Bamake. »To pa bi imelo katastrofalne posledice,« je še opozoril.

Predstavnik Mednarodnega afriškega foruma Malijec Ibrahim Nouhoum intervencijo francoskih sil pozdravlja. »Pozdravljajo jo tudi vsi Malijci, saj je naša vojska za uspešno branjenje pred ekstremisti na žalost prešibka. To, da so francoske sile v petek in soboto priletele v Mali, je torej izredno dobra novica,« pravi Nouhoum in dodaja, da ne ve, koliko časa bo posredovanje trajalo. Po njegovem mnenju bi se, glede na taktike islamskih ekstremistov in geografskih značilnosti področja države, boji lahko še podaljšali.

Vojskovanje je terjalo žrtve na obeh straneh. Po podatkih malijske vojske je bilo v vrstah islamskih skrajnežev ubitih okoli 100 ljudi, na strani malijske in francoske vojske pa je življenje izgubilo enajst malijskih vojakov in francoski pilot helikopterja. V boju, kjer so malijske sile želele osvoboditi mesto Konna, naj bi umrlo še vsaj 10 civilistov, med njimi trije otroci.

Misija EU v Maliju konec februarja ali v začetku marca

Misija EU za urjenje bojnih sil v Maliju se bo začela konec februarja ali v začetku marca, je danes povedal tiskovni predstavnik visoke zunanje predstavnice EU Catherine AshtonMichael Mann. Doslej je pripravljenost za sodelovanje v misiji izrazilo osem članic EU, je dodal.

Mann je še povedal, da zaenkrat ni predvideno, da bi enote EU sodelovale v bojnih operacijah, vendar podrobnosti še niso dogovorjene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O razmerah v Maliju bodo sicer v torek razpravljali stalni predstavniki članic EU v Bruslju, pri čemer jih bo francoski predstavnik seznanil z najnovejšimi razmerami na terenu. Nemčija je medtem danes sporočila, da v Mali ne bo napotila bojnih sil, je pa po besedah zunanjega ministra Guida Westerwelleja pripravljena Franciji nuditi logistično in drugo podporo.

Kot smo pisali že v današnji tiskani izdaji časopisa, so francoski helikopterji in letala, ki so prileteli iz oporišč v Čadu, najverjetneje preprečili prodor islamistov proti 500 kilometrov oddaljenemu mestu Bamaku, ki bi po besedah obrambnega ministra Jean-Yvesa Le Driana brez zunanje pomoči »padel v dveh ali treh dneh«.

Nouhoum meni, da pri tem ne gre za vmešavanje v notranjo politiko države kot to trdi Al Kajda, temveč gre za intervencijo v skladu z resolucijo Varnostnega sveta OZN. »Vsako intervencijo, ki bo ljudi rešila trpljenja, pozdravljam kot dobrodošlo. V času, ko ljudje trpijo, je torej tovrstni poseg absolutno dobrodošel,« je zaključil.

Vir: http://www.dnevnik.si/svet/francosko-intervencijo-v-maliju-pozdravljajo-vsi-malijci