Slovenska filantropija ob Svetovnem dnevu beguncev že šesto leto organizira Festival migrantskega filma (FMF), ki bo skozi zgodbe beguncev in drugih migrantov prikazal današnjo realnost. Ob najvišjem številu beguncev v svetu po drugi svetovni vojni, po tem ko so v zadnjih letih številni izgubili življenja pri prečkanju Sredozemskega morja, je Evropska komisija končno sprejela agendo o migracijah, ki med drugim predvideva razporeditev beguncev v evropskih državah. V tej luči festival prav tako predstavlja poziv k solidarnosti do beguncev in pripravljenosti na njihov sprejem tudi v Sloveniji.

 

Festival migrantskega filma – 16. do 19. junij

Festival migrantskega filma, letos že v šesti ediciji, bo potekal med 16. in 19. junijem v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, projekcije bodo potekale tudi v Izoli, Murski Soboti in Vipavi. V okviru festivala bomo prikazali 27 filmov iz 18 držav, načrtovanih je 34 projekcij. Na festivalu bo gostovalo sedem avtorjev.

 

Tematika festivala bo ponovno povezana z realnostjo evropskih azilnih in migracijskih politik, ki se pogosto odražajo z nezmožnostjo legalizacije statusa znotraj EU in nenehno ilegalizacijo oz. kriminalizacijo migracij. Prikazane bodo zgodbe beguncev iz različnih delov sveta in različnih časovnih obdobij. Predstavljeni bodo vzroki begunstva danes in v preteklosti, kot so vojne, množične kršitve človekovih pravic, ekološke katastrofe, globalna neenakost, prilaščanje zemlje in drugi. Prav tako bodo naslovljeni vidiki integracije migrantov v različnih evropskih državah oz. pogosta nezmožnost le-te. In nenazadnje: begunci in drugi migranti bodo prikazani kot aktivni posamezniki (in ne pasivne žrtve), ki se zavzemajo za več pravic in boljši in pravičnejši sistem njihove obravnave.

 

Svetovni dan beguncev – 20. junij

Na poziv po ukrepanju s strani številnih evropskih nevladnih organizacij je Evropska komisija v maju letos pripravila Evropsko agendo o migracijah, ki med drugim predvideva razporeditev beguncev znotraj Evrope ter ukrepe za preselitev beguncev iz t.i. tretjih držav. V Slovenijo naj bi po zadnjih izračunih tako prišla 702 begunca oz. prosilca za mednarodno zaščito. Ob navedenem, sicer pozitivnem ukrepu, poudarjamo nujnost dolgoročno drugačne evropske migracijske politike, ki se bo zavzemala za omogočanje legalnih poti beguncev v Evropo in ki bo več resursov vlagala v njihovo integracijo in manj v nadzor meja. Enako pomembna je politika, ki se bo zavzemala za odpravo vzrokov begunstva, kar do sedaj ne velja za politike razvitega dela sveta, katerega del je tudi Evropska unija.

 

Ob navedenem pozivamo slovensko vlado k solidarnosti in sprejemu beguncev, obenem pa k izboljšanju sistema obravnave in podpore pri njihovem vključevanju. Neupravičeno in neodgovorno je pozivanje ljudi k nestrpnosti na podlagi popolnoma neutemeljenih groženj o potencialni nevarnosti, ki jo ti begunci predstavljajo za Slovenijo.

 

Četrtek, 18. junij, ob 20.15, Slovenska kinoteka:

Pogovor o položaju migrantov v Evropi, pri katerem bodo sodelovali Noémi Aubry, Clément Juillard (In za vami bomo vrgli morje) ter  Judith Keil in Antje Kruska (Kopno na vidiku).

 

Slovenska filantropija

Poljanska cesta 12, 1000 Ljubljana

t.: 01/430 12 88, f.: 01/430 12 89

m.: 051/ 654 726

www.filantropija.org,

www.prostovoljstvo.org

 

ATT00010 ATT00013